banner

GIGANT APELDOORN | 1 / 2 NOVEMBER 2024 | ­Facebook | Instagram | youtube  

EVERGREY (SE)

progressive metal

Ze zijn misschien wel de grootste progressive metal band in Europa, maar feit is dat Evergrey naar het Brainstorm Festival 2024 komt. Daarmee hebben we een geweldige headliner staan, die bovendien een nieuw album meebrengt. Meer dan genoeg reden dus voor alle Evergrey-fans om af te reizen naar Apeldoorn!

Halverwege de jaren 90 schoot Evergrey uit de startblokken en de band maakte al snel naam. Gestaag bouwde de band aan hun fanbase, en in 2006 kwam het album ‘Monday Morning Apocalypse’ in de Zweedse hitlijsten terecht. Vanaf dat moment was Evergrey niet meer te houden. Toch bleef de band zich ontwikkelen, en zeker de laatste vier albums laten goed horen waar Evergrey voor staat: een muur van loodzware gitaren, veel melodie, donkere teksten en de emotionele zang van Tom S. Englund.

Ook live is Evergrey meer dan de moeite waard. De band heeft zóveel live-ervaring, en weet alle verwachtingen keer op keer waar te maken. Met een nieuw album op zak komt Evergrey dus naar het Brainstorm Festival. Op voorhand al belooft dat een memorabele show te worden. Meer dan genoeg reden dus om deze editie bij te wonen! Tot november!

 

THEOCRACY (USA)

progressive power-metal

Ze komen terug naar het Brainstorm Festival! De Amerikaanse progressive power-metal band Theocracy was twee keer eerder te bewonderen bij ons in Apeldoorn, maar de laatste keer dateert alweer van lang, lang geleden. Hoog tijd dus voor een hernieuwde kennismaking! En dat komt goed uit, want met ‘Mosaic’ heeft Theocracy eind 2023 een geweldig nieuw album afgeleverd.

Na jarenlang onder de vleugels van Ulterium Records te hebben gewerkt, is Theocracy tegenwoordig te vinden in de stal van het grotere Atomic Fire Records. Dat die samenwerking een forse stap vooruit is, bewijst de band met ‘Mosaic’. Een album dat ongetwijfeld in de smaak zal vallen bij liefhebbers van Stratovarius, Sonata Arctica en Symphony-X.

Sinds het laatste bezoek aan het Brainstorm Festival heeft de band ook een gedaantewisseling ondergaan. De talentvolle gitarist Taylor Washington is aangetrokken en drummer Ernie Topran maakt nu vast deel uit van de band. Het resulteert in een line-up die meer dan ooit zijn mannetje staat op het podium. Dus reken er maar op dat Theocracy een onvergetelijke live-show gaat neerzetten!

 

ALTERIUM (ITA)

power-metal

Wie even snel naar de bandfoto van Alterium kijkt, kan zich in de haast bijna vergissen. Want is dit niet de line-up van Kalidia? Het antwoordt is heel simpel: nee. Zangeres Nicoletta Rosellini was inderdaad de frontvrouw van het opgeheven Kalidia. Samen met wat voormalige bandleden van Kalidia en aangevuld met enkele nieuwkomers is zij Alterium begonnen. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Voor het debuut ‘Of War And Flames’ wist de band een deal los te krijgen bij AFM Records, waardoor Alterium ineens labelgenoten is geworden van Firewind, Orden Ogan en Leaves’ Eyes om maar wat namen te noemen. Hooggespannen verwachtingen dus! En die lost Alterium volledig in op hun debuut. Hun catchy power-metal zal ongetwijfeld veel deuren gaan openen. In ieder geval ging bij ons de deur open.

Op het Brainstorm Festival presenteert Alterium zich dus aan het Nederlandse publiek. De Italianen beloven er een feestje van te maken met ‘thunderous guitar riffs, soaring vocals and adrenaline-pumping beats’. Stilzitten is er dus niet bij. Geef Alterium een warm welkom!

 

ECCLESIA (FR)

heavy metal/epic doom

In visueel opzicht wordt de show van Ecclesia misschien wel het meest bijzondere concert op het komende Brainstorm Festival. De Fransen gaan gehuld in knalrode monnikspijen, dragen gouden maskers, en hebben in de ene hand een instrument beet en in de andere hand een kruis. We kennen die religieuze symboliek natuurlijk van bands als Ghost en Batushka, maar Ecclesia geeft er een eigen invulling aan.

De band brengt de luisteraar terug naar de 12de eeuw, de tijd waarin vrouwen die van hekserij werden beschuldigd op een gruwelijke dood konden rekenen. Ecclesia stelt zichzelf in dienst van de kerk en opent met ‘purifying fire, blessed swords and holy rage’ de jacht op alles wat het koninkrijk van God in de weg staat. Of zoals de band zegt: ,,Now confess your sins!’’

De band kleed dat muzikaal aan met traditionele heavy metal en epic doom, waarbij bands als Candlemass, Solstice en Black Sabbath als voorbeeld gelden. Uiteraard aangevuld met gregoriaanse gezangen en gebeden. Het levert bijvoorbeeld de sterke song ‘If She Floats’ op. Hoe dan ook, dit wordt een show die je écht moet zien!

 

 

EPHEMERAL (DE)

dark folk

Nog zo’n verrassende act: Ephemeral uit Duitsland. Dit dark folk-project werd in 2019 opgericht door Ella Zlotos, Nik Jira en Patrick Maiwald. Het resulteerde een jaar later in een EP, gevolgd door het debuutalbum ‘Into Being’ in 2023. Daarop laat het trio horen een unieke sfeer neer te zetten bestaande uit folk, prog, post-rock en improvisaties.

Voor de teksten putten de Duitsers uit eeuwenoude Engelse literatuur, wat goed past bij de sfeervolle muziek die Ephemeral neerzet. De afgelopen tijd was de band met regelmaat in oude kerkgebouwen te zien, en bij ons komen ze in de theaterzaal te staan. Op het Brainstorm Festival verzorgt Ephemeral twee shows: een op vrijdag en een op zaterdag.

Dit is het Nederlandse debuut voor Ephemeral, maar Ella Zlotos was al eerder in Nederland te zien. In Apeldoorn bovendien. In Podium Gigant zelfs. Afgelopen januari speelde zij hier met Saor tijdens March Into Walhalla. Wie haar toen aan het werk heeft gezien, weet dat Ephemeral heel bijzonder gaat worden!