EXTOL (NO)

progressive metal

Wij hebben nog nooit de loterij gewonnen, maar het feit dat Extol headliner is van het Brainstorm Festival 2023 voelt misschien wel als een nóg grotere winst. Hier hadden we simpelweg niet van durven dromen, omdat de band al jarenlang niet meer actief is. Maar soms valt het kwartje de goede kant op, en die situatie doet zich nu voor. Kortom, Extol is onze geweldige headliner!

Extol werd in 1993 opgericht en maakte met het debuut-album ‘Burial’ grote indruk. Ook het daaropvolgende ‘Undeceived’ was een schot in de roos, en de Noren werden opgepikt door het grote Century Media. Vervolgens ging het snel. De band liet hun death-metal sound los op het thrashy album ‘Synergy’, ging experimenteren op ‘The Blueprint Dives’ om vervolgens abrupt hun snelle opmars te staken.

In 2013 was Extol ineens even terug met het gelijknamige album ‘Extol’ dat via Indie Recordings verscheen. Maar ook daarna werd het stil. Tot bekend werd dat de band in het najaar van 2023 een reünieshow zouden doen in de Verenigde Staten. Daar sloegen wij meteen op aan, en na wat onderhandelen kwam Extol tot het besluit ook op het Brainstorm Festival in Apeldoorn te spelen. Hoe vet is dat? Zorg dat je deze unieke kans niet mist!

 

XANDRIA (DE)

symphonic metal

Xandria keert terug naar het Brainstorm Festival! De band stond in 2017 al eens bij ons op de planken, toen vlak voor het festival afscheid werd genomen van zangeres Dianne van Giersbergen. De band verdween vervolgens uit beeld, maar met zangeres Ambre Vourvahis is Xandria terug. En hoe! Het nieuwe album ‘The Wonders Still Awaiting’ is bijzonder sterk, en we zijn dan ook trots dat Xandria opnieuw Apeldoorn bezoekt.

De wortels van Xandria reiken terug tot 1994, al is er pas sprake van een band sinds 1999. Hoewel de band af en toe een wisseling achter de microfoon kende, groeide de Duitsers uit tot een grote internationale naam. Albums als ‘Neverworld’s End’, ‘Sacrificium’ en ‘Theater Of Dimensions’ vonden hun weg naar de alsmaar groeiende fanschare.

Met het nieuwe ‘The Wonders Still Awaiting’ doet Xandria er nog een schepje bovenop. Zowel muzikaal als tekstueel levert de band hiermee een actueel visitekaartje af welke niet valt te negeren. Xandria is simpewel uitgegroeid tot een van de grootste symphonic metalbands in Europa. Fantastisch om zo’n band bij ons op het Brainstorm Festival op de planken te hebben staan!


SERENITY (AT)

symphonic power-metal

Het vastleggen van Serenity lag misschien een beetje voor de hand. Zanger Georg Neuhauser was afgelopen jaar immers aanwezig met Fallen Sanctuary. Daarbij maakte hij dusdanig veel indruk op ons en het publiek dat het uitnodigen van zijn voornaamste band, Serenity, een logisch vervolg was.

De Oostenrijkse band bewandelt de dunne scheidslijn tussen power-metal en melodic metal, waarbij de nummers worden voorzien van historische verhalen. Niet verwonderlijk, want Georg Neuhauser is in het dagelijks leven geschiedenisdocent. Alleen krijgen zijn leerlingen de lessen niet zo mooi verpakt als dat Serenity ze op het Brainstorm Festival presenteert.

Door de jaren heen is Serenity uitgegroeid tot een van de betere Europese bands binnen het genre, met een trouwe, loyale fanschare. Op het Brainstorm Festival gaat de band ongetwijfeld een geweldig visitekaartje afgeven met flitsende gitaarsolo’s, snelle gitaarpartijen en de heerlijke zang van Georg Neuhauser. Komt dat zien!

CONFESSIONS OF A TRAITOR (UK)

Melodic metalcore

 Agressieve muziek om mensen positief op te bouwen! Die uitspraak is van Confessions Of A Traitor, de Engelse metalcore band die de laatste tijd hard aan de weg timmert. Zo hard zelfs dat ze een platendeal wisten te scoren bij Facedown Records. Confessions Of A Traitor, kortweg COAT, is daarmee de enige Europese band op dit kwaliteitslabel.

En agressief, dat is de muziek van COAT absoluut! De volumeknop gaat helemaal open wat resulteert in een energieke live-show. Moshpit gegarandeerd! En dat alles om een positieve boodschap uit te dragen.  ,,We want to provide an escape for people, to embrace their belief when all else is lost’’, zeggen de heren. Al tien jaar lang timmert COAT aan de weg en ein-de-lijk zij ze te zien in Nederland!

 

LEONOV (NO)

post-rock/metal

Voor de trouwe bezoekers van het Brainstorm Festival is Leonov geen onbekende naam. In 2016 reisde de band voor het eerst af naar Apeldoorn en liet een verpletterende indruk achter. Twee jaar later keerde Leonov terug, ditmaal voor een speciale show in onze theaterzaal. En opnieuw kon je een speld horen vallen. Zo overweldigend was hun show.

Drie keer is scheepsrecht, dus halen we Leonov terug. En met een reden: de band brengt dit jaar een nieuw album uit. Opnieuw krijgt Leonov een plek in onze theaterzaal, waar de Noorse post-rock/metal band zich heerlijk kan uitleven. Dit belooft ongetwijfeld weer een hoogtepunt te worden op het jaarlijkse Brainstorm Festival!

Angelic Forces (NL)

80's Hardrock

Tal van internationale artiesten mogen dan op de planken staan bij het Brainstorm Festival, we vergeten ook de Nederlandse metalscene niet. Met Angelic Forces halen we een sterk opkomende band uit het noorden van ons land in huis. De heren spelen 80’s hardrock en doen dat – getuige hun nieuwe album ‘Arise’ – erg goed.

Inmiddels lukt het Angelic Forces om ook steeds meer over de grens te kijken. Al die ervaring neemt de band mee naar Apeldoorn, voor een vette hardrockshow die alles bevat wat je maar van zo’n concert verwacht. Gillende gitaren, catchy refreinen en lekker headbangen. Angelic Forces zal ons land goed vertegenwoordigen. Douze points!